• vtem newsroll

  Zoo vrt Palić 21-09-2013 10:56:39

  Zoo vrt Palić nalazi se u centru Palića, pored štelaišta i Palićkog jezera. Osnovano je    godine i danas se prostire na 10 hektara površine. …
 • vtem newsroll

  Vinski salaš Čuvardić 21-09-2013 08:45:38

  Salaš Čuvardić dočekuje svoje goste u domaćem ambijentu očuvanog vojvođanskog salaša.…
 • vtem newsroll

  Vinarija Zvonko Bogdan 21-09-2013 08:31:54

  Kapije Vinarije Zvonko Bogdan su širom otvorene za turističke posetioce i ljubitelje vina koji žele da dožive čari nastanska vina u prelepom ambijentu
 • vtem newsroll

  Vinarija Tonković 21-09-2013 08:44:37

  S ozbirom da je „kadarka“ sa juga doneta 1690. godine u ovo područje, gde je u XIX i prvoj polovini XX veka zauzimala 60 % vinograda, interesovalo nas…
 • vtem newsroll

  Vinarija DiBonis 21-09-2013 08:45:07

  Prva loza Vinarije DiBonis je zasađena 2004.godine. U subotičko-horgoškom području, podignuto je 45.000 čokota.  

Vinarija Tonković

Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

S ozbirom da je „kadarka“ sa juga doneta 1690. godine u ovo područje, gde je u XIX i prvoj polovini XX veka zauzimala 60 % vinograda, interesovalo nas je, kada smo došli u kontakt sa predstavnicima španske regije La Rioha (La Rioja), gospodinom Javier Oconom i njegovim saradnikom Rubén Jiménez Hérviasom.

Šta je prednost jedne regije u kojoj preovladavaju autohtone sorte grožđa – tempranillo od 78% - koje verovatno nisu toliko konkurentne kao neke svetski poznate sorte.

Prvi naš razgovor na ovu temu bio je u decembru 2008. godine, a u februaru 2009. vinograd je posetio generalni direktor agrarne politike EU, gospodin Igor Fonseca Santaolalla, sa kojim smo nastavili razgovore. Ovo pitanje je u okviru euro regije pokušao da inicira g.Tonković, koji je bio predsednik sekcije Kadarke – DKMT (Dunav – Keriš – Moriš -Tisa) regije, ali nije uspeo. Nakon toga, Vinarija Tonković počinje saradnju sa predstavnicima La Rioje.

Njihova zamisao bila je da se formira nevladina organizacija „Kadarka“, u čije ime se može registrovati Subotičko-horgoška peščara kao lokalna vinska regija. Stoga je u februaru 2011. godine i podnet takav zahtev iako je Ministarstvo poljoprivrede rejonizovalo vinske regije. S obzirom da je „kadarka“ na podrucju DKMT zauzimala 60% zasada, mogla su se profilisati 4 njena tipa: „meneši“, u okolini Arada – Rumunija, koja se uzgaja na crvenoj zemlji, „seksardi i vilanji“ , u Mađarskoj, uzgaja se na glineno-peskovitom tlu, i “kadarka“ Subotičko-horgoške peščare. Ova poslednja je , dolaskom novih sorti posle Drugog svetskog rata, praktično nestala, iako je pre zauzimala 60% zasada. Na Subotičko-horgoškoj peščari želimo da profilišemo taj četvrti tip „kadarke“ koji se uzgaja isključivo na čistom pesku. Zbog toga smo u saradnji sa La Riohom i g. Okonom formirali deo stručno - konsultativnog tima koji ima zadatak da na pesku profiliše sortu od koje će se praviti visoko kvalitetno vino „kadarka“. Ako se ova regija uspe registrovati u Briselu kao lokalna vinska regija, onda će i druge sorte grožđa( „kevedinka“, „ezerjo“ i slične) biti priznate kao autohtone.

Trenutno taj zahtev stoji u Briselu, poslednje što su tražili jeste da se da razlog zašto se želi registrovati lokalna vinska regija.

Razlog je dat u prethodnom tekstu, ali postoji i strateški cilj, a to je da se u Subotičko-horgoškoj peščari, gde danas ima 30.000 ha slobodnog peščanog zemljišta, u približavanju EU pokuša inicirati razvoj porodičnih vinograda do 10 ha i to tako da Republika Srbija omogući porodicama korišćenje od 5 do 10 ha slobodnog peščanog zemljišta na 99 godina, kako je to zakonski omogućeno , a da preko EU fondova obezbedimo sertifikovani kvalitetan sadni materijal.

Naša zamisao je da, uz stručnu konsultaciju g. Okona i g. Rubena, te našeg enologa gospođe Žakline Perić, pokušamo od najkvalitetnijeg grožđa sorte „kadarka“ profilisati specifično vino Subotičko-horgoške peščare pod imenom „kadarka“ i da to dovedemo do perfekcije, kako bismo u porodičnom podrumu negovali i imali vrhunsko vino. 

Kontakt:

Tel.: 024/ 753-232

Mob.: 064/ 811-50-87

 

Reklama

Vremenska prognoza

Prijatelji sajta

 

 

PageRank

Izdvojeno

Vinski salaš Čuvardić

Salaš Čuvardić dočekuje svoje goste ...

Vinski turizam

Vinarija DiBonis

Prva loza Vinarije DiBonis je ...

Vinski turizam

Vinarija Tonković

S ozbirom da je „kadarka“ sa juga ...

Vinski turizam

Vinarija Zvonko Bogdan

Kapije Vinarije Zvonko Bogdan su ...

Vinski turizam

Popularni hoteli

Hotel Park

Sakriven je u stoletnoj šumi kanadskih platana, 50 metara od obale Palićkog jezera. Hotel…

Vila Larus

Novo izgrađena Villa po tradicionalnom palićkom stilu se nalazi na Kanjiškom putu 300m od…

Hotel Jezero

Uvučen u stoletnu šumu, nalazi se na samo 50m od ženskog štranda, same obale Palićkog…

Popularne vile

Vila Elizabet

Na najlepšem delu Palića, na samoj obali jezera nalazi se naš objekat koji Vam nudi sobe…

Vila Stars

PROMOTIVNE PONUDE Vila Stars nalazi se nedaleko od centra Palića u mirnom kraju. U okviru…

Vila Vivien

Nedaleko od samog srca Palića, u prelepom zelenilu oko Palićkog i Omladinskog jezera…

Popularni restorani

Jelen salaš

Na samo kilometar od prelepog Palićkog jezera, okružen šumom i ravnicom, nalazi se salaš.…

Mala gostiona

Klasični restoran Mala gostiona **** u svojoj bogatoj ponudi nudi specijalitete…

Abraham

Poznat po mađarskim kulinarskim specijalitetima, nalazi se na ulasku u naselje Palić i…

Marketing

 
         064/ 199-29-22